آیت الله جوادی آملی:پیشرفت حوزه علمیه نیازمند مدیران مدبر است | تربیت مدرس اولویت حوزه باشد

مسائل اخلاقی باید در فقه احیا شود

حضرت آیت الله جوادی آملی گفت: اولین وظیفه مسؤولان حوزه های علمیه تربیت مدرسان والامقام برای سال های آینده حوزه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حضرت آیت الله جوادی آملی صبح امروز با حضور در اجتماع بزرگ طلاب حوزه علمیه خراسان در مدرسه علمیه نواب به ایراد سخنرانی پیرامون موضوع «رسالت های مبلغان دینی» پرداخت.

استاد برجسته تفسیر قرآن خطاب به طلاب حاضر در این اجتماع اظهار کرد: مستحضر هستید که ذات اقدس اله نسبت به عموم مؤمنان و به خصوص شما بزرگواران، علما و فضلا اعم از برادران و خواهران چه فرموده است؟ خداوند می فرماید «هُوَ الَّذی یُصَلِّی عَلَیْکُمْ وَ مَلائِکَتُهُ لِیُخْرِجَکُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ وَ کانَ بِالْمُؤْمِنینَ رَحیماً.»

وی افزود: روزگاری مرحوم بحرالعلوم شرح کیفیت تدریس خواجه طوسی را جمع کرد و می گفت «وقتی ایشان نام سید مرتضی را در جلسه درس ذکر می کرد، عبارت صلوات الله علیه را در وصف ایشان مطرح می کرد.» شاگردان از ایشان سؤال کردند که چرا بر سید مرتضی صلوات می فرستند؟ ایشان فرمود «وقتی خدا در سوره احزاب بر علما صلوات فرستاده، چرا ما نفرستیم؟»

حضرت آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: انسان می تواند به جایی برسد که خدا و ملائکه اش بر او صلوات بفرستند. تمام تلاش و کوشش فرشتگان بر این است که به دست آن ها درس کرامت به ما بدهند.

استاد برجسته تفسیر قرآن تأکید کرد: مستحضر هستید که عالم شدن، فقیه شدن، مجتهد شدن و مرجع شدن، درجات دنیوی است اما آرزوی حقیقی همان متصف شدن به اوصاف الهی است. با کرامت است که انسان همتای فرشتگان می شود.

وی ادامه داد: اولین درسی که خدای سبحان به بشر می دهد، درس کرامت است. کرامت وصف فرشتگان است و همین بس که خداوند در سوره انبیا برای آن ها می فرماید «بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ؛ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ» و همین بیان در کلام نورانی امام هادی(ع) در زیارت جامعه کبیره برای اهل بیت(ع) آمده است. شما که شاگردان اهلبیت(ع) هستید، چرا درس کرامت نگیرید؟

حضرت آیت الله جوادی آملی گفت: اولین معلم ما خداست و اولین مدرس ما در سوره علق است. آن روز سخن از مسجد و حسینیه نبود و خدا وقتی وحی را نازل کرد، فرمود خدا معلم شماست؛ همان خدایی که اکرم است.

وی افزود: وقتی یک فقیه تدریس می کند، یعنی درس فقه می دهد؛ وقتی یک ادیب درس می دهد، یعنی ادبیات می آموزد. از همین روست که وقتی قرآن می فرماید «إقرأ و ربک الأکرم» یعنی خداوند درس کرامت می دهد. چرا خداوند معلم ما نباشد؟ چرا مکتوبات ما چیزی نباشد که خدا به آن سوگند یاد کرده است؟ این مسأله شدنی است و در بین شما مردانی برخاسته اند که این چنین بودند.

استاد برجسته تفسیر قرآن گفت: ما حتما موظفیم جهانی فکر کنیم و جهانی سخن بگوییم. سیر رشد ما از این جا آغاز می شود و تا زمانی که مکاتب گوناگون جهان را نشناسیم و حق و باطل آن ها را ارزیابی نکنیم، مقدور نیست که «لیظهره علی الدین کله» را بیاموزیم.

وی خطاب به طلاب حوزه علمیه خراسان تأکید کرد: اگر در این مسیر حرکت کنید، به هر میزان که رسیدید، توفیق شماست و ادامه راه را دیگری طی می کند.

حضرت آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: حوزه علمیه خراسان سوابق درخشانی دارد اما مدیریت کاملی می طلبد که نهال فروشی را جدا محو کند. مستحضرید که هر کشاورزی ابتدا به فکر بذر است، بعد به فکر اقتصاد. کشاورز زمانی که گندم درو می کند، بخشی از آن را به انبار می برد و برای سال بعد ذخیره می کند. اولین کار مسؤولان حوزه های علمیه تربیت مدرسان والامقام سال های آینده است.

وی افزود: نهال فروشی جزء بدخیم ترین بیماری های ما است. اگر طلبه ای مستعد است، می تواند مسیر شیخ طوسی، خواجه نصیر، علامه حلی و شیخ انصاری را طی کند. چنین طلبه ای باید در آینده شاگردانی تربیت کند که انسان های دیگر را تربیت کنند.

استاد برجسته تفسیر قرآن خاطرنشان کرد: بحرالعلوم نقل می کند «اگر می بینید حوزه نجف به جایی رسیده که اگر خروجی آن را از ما بگیرند، تمام حوزه های علمیه شیعه جهان تعطیل می شود، به برکت حضرت امیرمؤمنان(ع) است.»

وی در تحلیل این سخن، ضمن برشمردن افتخارات حوزه علمیه نجف، افزود: این خروجی ها تنها به برکت حضرت امیرمؤمنان(ع) نیست؛ بلکه مدیریت لایقی امور را پیگیری کرده است. مگر در مدینه ۶ معصوم حضور ندارند؟ پس چرا حوزه علمیه مدینه با آن قداست خروجی ندارد؟ رشد یک حوزه علمیه مدیر عاقل و مدبر می طلبد.

 

حضرت آیت الله جوادی آملی گفت: زمانی انقلاب اسلامی ما به دست صاحب اصلی اش خواهد رسید که ما در کنار سفره عالم این خاندان، فعل عالمانه داشته باشیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حضرت آیت الله جوادی آملی صبح امروز در دیدار جمعی از نخبگان استان خراسان رضوی، در محل تالار قدس بارگاه منور رضوی، اظهار کرد: بهترین بحث در جوار ذات قدسی امام هشتم(ع) که عالم آل محمد هستند، سخن گفتن از علم است.

وی افزود: زمانی انقلاب اسلامی و نظام ما به دست صاحب اصلی اش خواهد رسید که ما در کنار سفره عالم این خاندان، سخنی جز سخن عالمانه نگوییم و قلمی جز قلم عالمانه ننگاریم و تمام بیان ما در خدمت علم و حلم باشد.

وی ادامه داد: مدت ها است که سخن از اسلامی شدن دانشگاه ها به میان آمده است و بارها به عرضتان رسانده ایم که این مسأله یک امر قدسی و ملکوتی است. سایر کارهایی که در دانشگاه می شود، ضروری و لازم است اما نه جنسش از اسلامی شدن دانشگاه هاست و نه فصل آن. مسائلی مانند حضور نماینده ولی فقیه در دانشگاه و دایر بودن نمازخانه در این محیط نمی تواند دانشگاه اسلامی را محقق کند.

حضرت آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: آن چیزی که دانشگاه را اسلامی می کند، همان علم است. جنس و فصل دانشگاه از علم است و آن علمی می تواند دانشگاه ما را اسلامی کند که رابط بین ما و خدا باشد. صراط مستقیم خلق و خالق، علم و دانش است.

استاد برجسته تفسیر قرآن با بیان این که مشکلات امروز ما نشأت گرفته از زاویه دانشگاه و دانش با اسلام است، خاطرنشان کرد: علم چندین بخش دارد؛ پایان آن غرض و هدف است و درون آن مسأله است که به یک نسبت تحلیل می شود. حرف اول علم را موضوع آن می زند و اگر موضوع علمی دینی باشد، آن علم دینی است و دانشمند و دانش پژوه خود را متدین می کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر علمی موضوعش دینی باشد، یقینا آن علم دینی است و محمول و هدف آن نیز دینی می شود. علومی که در دانشگاه ها تدریس می شود، دو قسم است؛ علومی که موضوع آن ها فعل خداوند است و علومی که موضوع شان بر فعل انسان تأکید می کند.

حضرت آیت الله جوادی آملی گفت: عالم آل محمد به ما می فرماید صرف این که درس بخوانید، لازم است اما کافی نیست. قرآن فقط ما را به علم و عقل دعوت نکرده بلکه ما را به قائم به علم بودن دعوت کرده است یعنی حتی نفس کشیدن ما نیز عالمانه باشد و عامل به علم باشیم.

استاد برجسته تفسیر قرآن با اشاره به روایت شریف «صدیق کل امرء صدیقه» اظهار کرد: معنای این روایت آن است که انسان یک دوست دارد و آن فهم اوست. پس تمام علومی که در دانشگاه ها و حوزه ها است، موضوعش فعل خداست. مگر می شود درباره فعل خدا بحث شود و آن علم غیر دینی باشد؟

وی اظهار کرد: جوهره علومی مانند دریاشناسی، زمین شناسی و گیاه شناسی، همان فعل خداست که آیت الهی به حساب می آید. خداوند وقتی می خواهد از زمین و آسمان و آنچه در زمین و آسمان است، سخن بگوید، می گوید همه آن ها مسبح و حامد هستند.

حضرت آیت الله جوادی آملی گفت: علمی که موضوعش فعل انسان است باید مطابق شریعت باشد و در غیر این صورت، غیر دینی است. اما علوم رسمی جز آیت حق چیز دیگری نیست.

 

 

حضرت آیت الله جوادی آملی با تأکید بر این که جهان هرگز با غصب و کشتار اصلاح نمی شود، گفت: حضرت مهدی(عج) برای کشتن نمی آیند بلکه عقل مردم را بالا می برند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری  رسا در مشهد، حضرت آیت الله جوادی آملی امروز در دیدار با مسؤولان دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، با اشاره به گزارش عملکرد این دفتر ، گفت: بیان این گزارش ها مسیرهای بین راهی است و هدف و مقصد نهایی ما براساس قرآن باید« لِیُظهِرَهُ عَلَى الدّینِ کُلِّهِ وَلَو کَرِهَ المُشرِکونَ» و براساس روایت « اَلْإِسْلاَمُ یَعْلُو وَ لاَ یُعْلَى» باشد.

وی  با اشاره به نقش روحانیت در تبلیغ و ترویج دین، اظهار کرد: اسلام با همه مکتب ها کار دارد و می خواهد که همه مکاتب در ذیل اسلام باشد و خود را بالاتر از همه مکاتب می داند و این احکام دینی به دست علما بالا می رود بنابراین علما باید در جهت «لِیُظهِرَهُ عَلَى الدّینِ کُلِّهِ» حرکت کنند.

حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که جهان هرگز با غصب و کشتن اصلاح نمی شود، ابراز کرد: حضرت مهدی(عج) برای کشتن نمی آید بلکه عقل مردم بالا می رود و مقدمات ظهور باید به وسیله علما و روحانیت باید فراهم شود.

وی  با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در خصوص علت چهار دیواری بودن کعبه، بیت المامور و عرش الهی، گفت: حضرت این چهار دیواری را به کلمات الهی بسط می دهد چون کلمات دینی چهار تا(سُبْحانَ الله، وَالحَمْدُ لله، وَلا اِلهَ اِلاَّ الله وَالله اَکبَرُ» است و هر گاه انسان به این اسما الهی رسید، عبادت می کند بنابراین راه و هدف «لِیُظهِرَهُ عَلَى الدّینِ کُلِّهِ»، مشخص است.

حضرت آیت الله جوادی آملی افزود: در دعاها و خواسته ها توان خود را نبینید بلکه قدرت امامان را ببینید، پیامبر(ص) فرمود:« أَنَا مَدِینَهُ الْعِلْمِ وَ عَلِیٌّ بَابُهَا» که این حدیث منحصر به امام(ع) تنها ندارد و به همه امامان اختصاص دارد.

وی به برخاستن علمای برجسته مانند شیخ طوسی از خراسان اشاره و بیان داشت: حوزه خراسان دارای سوابق روشن است و افرادی مانند شیخ طوسی که فخر بزرگی محسوب می شود از این سرزمین برخاسته است، حال که این سرزمین توانسته چنین میوه ای دهد، پس چرا اکنون چنین نباشد.

وی افزود: هر ظرفی توسط مظروف خود پر می شود اما دل ظرف علم است که با علم توسعه یافته و پر نمی شود بنابراین راه برای رسیدن به مقصد نهایی باز است و هر کسی می توانند شیخ انصاری ها و بحرالعلوم زمان خود باشد.

گفتنی است در ابتدای این مراسم حجت الاسلام مسعودی، رییس دفتر تبلیغات اسلامی خراسان به فعالیت های دفتر تبلیغات اشاره و اظهار کرد: عمده فعالیت دفتر تبلیغات در جهت تحقق منویات امام و رهبری است.

 

 

حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که باید به دنبال عالم شدن باشیم،گفت: مسؤولان حوزه وظیفه دارند نگذارند طلاب مستعد از حوزه ها خارج شوند و از نهال فروشی پرهیز کنند.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین سید مصباح عاملی رییس حوزه علمیه استان خراسان به همراه جمعی از مسؤولان حوزه های علمیه استان خراسان رضوی با حضور در محل اقامت حضرت آیت الله جوادی آملی در مشهد مقدس با وی  دیدار و گفتگو کردند.

حضرت آیت الله جوادی آملی در این دیدار در سخنانی اظهار داشت: طبق فرمایش قرآن کریم ما وظیفه دارید حرف اول را در میان مکاتب مختلف بزنیم، قرآن کریم در سه حوزه سخن می گوید؛ حوزه محلی که می فرماید «یا ایها الذین آمنو» و مخاطب آن مسلمانان هستند، حوزه منطقه ای که می فرماید «یا ایها الکتاب» که منظور آن موحدان عالم است و حوزه بین المللی که می فرماید «یا ایها الناس» که مخاطب آن عموم انسانها در سراسر جهان هستند چه موحد و چه غیر موحد! ما برای هر سه قسمت در قرآن برنامه داریم.

وی ادامه داد: قرآن کریم می فرماید هدف آن است که دین الهی به دست انسان بالا برود و فراگیر و جهانی شود، حقوق بشر را بشر آفرین باید تنظیم کند، قرآن می فرماید ما برای همه بشر حقوق آوردیم، سخن از همه جهان است، لذا ما وظیفه داریم که حرف جهانی بزنیم و وسیله آن را نیز در اختیار داریم و این امر شدنی است چرا که اگر نشدنی بود از ما نمی خواستند.

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود به نسبت عقل و دین اشاره کرد و بیان داشت: وقتی به قرآن کریم رجوع می کنیم سه اصل را به ما تفهیم می کند؛ هدف چیست؟ صراط چیست؟ و سراج چیست؟؛ ما تا فرق «صراط» و «سراج» را نفهمیم کاری از پیش نمی بریم، تا تشخیص ندهیم که عقل سراج است و تنها باید بفهمد که صاحب و مهندس این صراط چه می گوید، در ابتدای راه هستیم.

حضرت آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: عقل مهندس نیست، عقل چراغ است و تنها راه را تشخیص می دهد، ما باید بین صراط و سراج فرق بگذاریم، عقل اساسا منبع دین نیست، آنها که با فلسفه مخالف هستند فکر می کنند که فلسفه در صراط راه دارد، حال آنکه فلسفه می فهماند که عقل نمی فهمد و تنها یک چراغ خوبی است که راه را برای انسان روشن می کند.

وی ادامه داد: اما همین عقل را قرآن مقام والا می دهد، در سوره مبارکه نساء می فرماید من اگر پیامبران را نمی فرستادم همین عقل با من خدا احتجاج می کرد و علیه من حجت اقامه می کرد که چرا برای من راهنما نفرستادی؟! تو که می دانستی من چیزی نمی دانم، مقام عقل اینچنین است، این عقل نباید در حوزه ها مغفول بماند، این سراج باید در حوزه ها تقویت شود.

حضرت آیت الله جوادی آملی در پایان در توصیه ای به طلاب خراسانی تصریح کرد: بر همه طلاب خراسانی لازم است سیر تاریخی علما خراسان را مورد مطالعه قرار دهند و آنها را بشناسند، در واقع ریشه های علمی خود مانند شیخ طوسی ها را بشناسند، و بدانند که علم نیز وقف شخص خاصی نشده است لذا تا عمر داریم باید به دنبال علم و عالم شدن باشیم. از سوی دیگر مسئولین حوزه نیز وظیفه دارند نگذارند طلاب مستعد از حوزه ها خارج شوند و از نهال فروشی پرهیز کنند.

در ابتدای این دیدار حجت الاسلام و المسلمین عاملی گزارشی از سیر تحولات صورت گرفته در حوزه علمیه خراسان بر مبنای راهبردها و مطالبات رهبر معظم انقلاب ارائه کرد.

 

حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه باید فقه ما با اخلاق عجین شود، گفت: مسائل اخلاقی باید در فقه احیا شود و این امر مفغول مانده است.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری رسا، آیت الله سید محمد علی موسوی شیرازی و هیأت همراه با حضور در محل اقامت حضرت آیت الله جوادی آملی در مشهد مقدس با وی دیدار و گفتگو کرد.

حضرت آیت الله جوادی آملی در این دیدار اظهار داشت: عده ای به محضر پیامبر گرامی اسلام شرفیاب شدند و عرض کردند مجلس شما مجلس بسیار شیرین و مفیدی است اما وقتی از مجلس شما بیرون می رویم ازاین لذت محروم می شویم، پیامبر(ص) فرمود از دست خود کمک بگیرید و و سخنان نورانی را یادداشت کنید.

مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به خدمات علمی بیت شیرازی ادامه داد: آیت الله حاج سید عبدالله شیرازی آثار فراوانی از خود به جای گذاشتند که همین نشاط دوران حیات و تدریس ایشان را یادآوری می کند.

وی به روایتی از امام صادق(ع) اشاره و بیان کرد: حضرت(ع) توصیه می فرمایند خاندان شما باید خاندان فرهنگی باشد و بچه های شما کتابها و آثار قلمی خود شما را از شما به ارث ببرند، مرحوم والد شما چنین کاری را صورت دادند و به این توصیه امام عمل نمودند که امیدواریم تمام بیوتات، به این نصایح امام صادق علیه السلام عمل کنند و این راه شدنی است وگرنه فراگیری علم را بر ما تکلیف نمی کردند.

حضرت آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: نجف آنقدر برکت دارد که اگر خروجی نجف را معاذالله از ما بگیرند چراغ حوزه های علمیه سراسر جهان خاموش خواهد شد؛ کتب اربعه، رسائل، مکاسب و دیگر کتب اساسی حوزه ها، محصول نجف است، امروز که به برکت خونهای پاک شهدا این سرزمین از استکبار و استثمار پاک شده است باید خروجی طیب و طاهری مانند خروجی های علمی نجف داشته باشیم.

وی تأکید کرد: باید فقه ما با اخلاق عجین شود و اساسا هدف این است، به عنوان نمونه در کتب ما هست که اگر شخصی کذب بگوید یا ظلم کند مستحب است وضوی خود را تجدید کند، از این دست مسائل اخلاقی باید در فقه احیاء گردد و این امر مفغول مانده است.

گفتنی است، در ابتدای این دیدار آیت الله سید محمد علی موسوی شیرازی گزارشی از احیاء آثار علمی آیت الله سید عبدالله شیرازی ارائه داد.

 

 

 






دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


7 + = 14