فرزند خود را در حال انجام یک کار خوب غافل گیر کنید !
« فرزند من به روزه گرفتن علاقه مند است ، اما نماز نمى خواند . به او مى گویم : مگر روزه بدون نماز قبول است ؟! در جوابم مى گوید : به من چه کار دارى ؟ دلم مى خواهد روزه بدون نماز بگیرم . حتى گاهى بدون سحرى روزه مى گیرد ، اما چند دقیقه براى نماز وقت نمى گذارد . حالا شما بگویید چرا چنین است و با فرزندم چگونه رفتار کنم ؟ »….
« فرزند من به روزه گرفتن علاقه مند است ، اما نماز نمى خواند . به او مى گویم : مگر روزه بدون نماز قبول است ؟! در جوابم مى گوید : به من چه کار دارى ؟ دلم مى خواهد روزه بدون نماز بگیرم . حتى گاهى بدون سحرى روزه مى گیرد ، اما چند دقیقه براى نماز وقت نمى گذارد . حالا شما بگویید چرا چنین است و با فرزندم چگونه رفتار کنم ؟ »
در پاسخ به چنین پدران و مادرانى مى گوییم اولاً باید بدانیم که از نظر فقهى روزه بدون نماز صحیح است ، هیچ فقیهى نفرموده است که شرط صحت روزه ، خواندن نماز است اما این که روزه چه کسى پیش خداوند قبول است ؟ هیچ کسى نمى داند .
ثانیاً آیا هیچ از خود پرسیده ایم که چرا نسل جوان و نوجوان ما و حتى کودکان غیربالغ ما به روزه تمایل بیشترى نشان مى دهند تا نماز ؟! شاید به خاطر این است که روزه دار در روزه احساس قدرت مى کند ؛ چرا که توانسته است در امساک و نخوردن قدرت و استقامت خود را نشان دهد و به چشم دیگران درآید و دیده شود .
خیلى از والدین از فرزند روزه دار خود بسیار تعریف و تمجید کرده و پیوسته رعایت حال او را مى کنند . به ویژه مادران مهربانى که سفارش فرزند روزه دار خود را به اطرافیان مى کنند . همه این ها مى تواند دلایل جذابیت روزه در نگاه فرزندان ما باشد . حتى گاهى به فرزند خود مى گوییم تو روزه نگیر ، چون هنوز خردسالى و ممکن است نتوانى تا افطار ادامه دهى و ممکن است اذیت شوى . اما کودک ما در موضوع نماز از همان کودکى با اوامر خشک و حاکمانه روبه رو بوده است و بیشتر از آن که در نماز تعریف و تمجید شود و به چشم آید و دیده شود ، تهدید شده است . ما در نماز مانند پلیسى جست وجوگر که در صدد کشف جرم است ، پیوسته فرزندان خود را مورد پرسش قرار مى دهیم که نمازت را خوانده اى یا نه ؟! و وقتى که او پاسخ مى دهد که خوانده است ، برخى والدین شکاکانه مى گویند : نه ! نخوانده اى و در واقع او را دروغ گو خطاب می کنند . با این حساب برخی از فرزندان ما ، از کودکى خود تاکنون خاطره شیرینى از واکنش والدین به نماز خواندنش نداشته اند ، در حالى که از سفره افطار و سحرى روزه و نیز رعایت ها و محبت هایى که از سوى اطرافیان نسبت به روزه دار دریافت کرده اند ، خاطرات شیرین و به یادماندنى دارند که مى تواند دلیل موجهى براى تمایل بیشتر او به روزه باشد .
پیشنهاد ما به پدران و مادران عزیز آن است که تا مى توانید فرزندتان را تشویق کنید و نه تهدید و تنبیه . تا مى توانید تعریف و تحسین کنید تا انتقاد و خرده گیرى .
اسپنسر جانسون مى گوید : « فرزند خود را در حال انجام یک کار خوب غافل گیر کنید ، نه این که مچ او را در حال ارتکاب یک کار بد بگیریم . تغافل و خود را به غفلت زدن به هنگام قصور و تقصیر فرزند چه بسا تربیت کننده تر باشد تا انتقاد خشک و رسواکننده ! »
سید مهدی واعظ موسوی
www.vaezmousavi.org
vaezmousavi@gmail.com
اخبار مرتبط
محورهای پژوهشی و تبلیغى ماه جمادی الثانی
مناسبت ها: سوم جمادی الثانی؛ شهادت حضرت زهرا علیها السلام حضرت زهرا علیها السلامبیشتر بخوانید
محورهای پژوهشی و تبلیغى ماه صفر
مناسبت ها: اول صفر ۱- جنگ صفین: جایگاه جهاد در اسلام دسته بندی مخالفین حکومتبیشتر بخوانید
با سلام.پاسختان به سوال بسیار منطقی واساسی بود.زیرا همیشه این معما در ذهنم بود که چرا فرزندم روزه را بیشتر از نماز دوست دارد و امروز به جواب ان دست یافتم .با تشکر اجرکم عندالله