رشد حوزه های علمیه مرهون علامه طباطبایی است /علم غیر دینی نداریم
حضرت آیت الله جوادی آملی، رشد و تعالی امروز حوزه های علمیه را مرهون تلاش های بزرگانی همچون علامه طباطبایی دانست و تاکید کرد: مرحوم علامه طباطبایی این گونه بود که همه چیز را الهی می دید و این گونه شد که تبدیل به چشمه جوشان نور شد.
حضرت آیت الله عبدالله جوادی آملی از اساتید برجسته درس خارج حوزه علمیه قم، پنج شنبه شب در نهمین همایش سالانه اساتید سطوح عالی و خارج تفسیر حوزه علمیه قم که همزمان با سی و سومین سالگرد ارتحال صاحب تفسیر المیزان در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد، با بیان این که انس مرحوم علامه انس با قرآن به حدی بود که خود قرآن را مظهر لیس کمثله شیء می دانست، گفت: ایشان تبیین می کردند که قرآن یک کتاب خود کفا در مقام اثبات است نه ثبوت.
وی تصریح کرد: قرآن کریم هم با برهان عقلی خدا را ثابت می کند و هم با تحدی معجزه بودن خود را ثابت می کند، هم پایداری اسلام را در سایه هماهنگی قرآن و عترت ثابت می کند و هم تمام نیازها را مرتفع می کند.
حضرت آیت الله جوادی آملی بیان داشت: اگر کسی قائل به علیت برای این جهان هستی نباشد و در عوض قائل به تصادف باشد نه تنها ذهن ندارد، بلکه قدرت فکر هم ندارد، تمام استدلال به این است که ما یک صغری و کبری تنظیم کنیم و بعد نتیجه بگیریم، نمی شود بدون دلیل حرفی را بزنیم.
مفسر قرآن کریم با تاکید بر این که تصدیق و تکذیب یک مطلب باید عالمانه باشد، تصریح کرد: اگر کسی نظام علّی را منکر شد او قدرت فکر ندارد، چون نظام علّی ضروری است؛ قرآن کریم با استدلال مبدا را ثابت می کند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم یادآورشد: کل نظام هستی ساخته خدا است، کل آیات قرآن نیز گفته خداوند است، تمام کتبی که انبیا آوردند از خداست، در سوره نساء این مساله آمده که هر چه از جانب خدا آمده یکدست است و هیچ تخلفی در این باره وجود ندارد و اگر از جانب غیر خدا بود در آن اختلافات بسیاری دیده می شد.
مفسر قرآن کریم با تاکید بر این که ممکن نیست چیزی به خدا اسناد داشته باشد اما ناهماهنگ باشد، گفت: ذات اقدس اله علم محض است و از خطای فکری و خطیئه عملی مصون است.
وی ابراز داشت: هیچ کتابی از کتب آسمانی با کتاب دیگر نا هماهنگ نیست، هیچ پیامبری و امامی با امام دیگر ناهماهنگ نیست، نظام هستی کتاب تکوینی خداوند است و هرچه از جانب خداست ناگزیر هماهنگ است و تفاوتی در آن دیده نمی شود.
حضرت آیت الله جوادی آملی در ادامه سخنان خود با تاکید بر این که خدا همه امور را مهندسانه آفریده است، یادآورشد: فرمود «ما تری فی خلق الرحمان من تفاوت» چون «لوکان من غیر الله لوجدوا فیه اختلافا کثیرا»
وی معرفت شناسی تجربی را کف سواد دانست و گفت: اگر کسی عالم به علم یقین بود هم اکنون(قبل از موت) بهشت و جهنم را می بیند، قرآن به علوم تجربی احترام گذاشته است، فرمایش علامه این است که آنچه تاکنون بود اگر حق بود قرآن آن را امضا کرد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم تاکید کرد: حرف استاد بزرگوار ما علامه تنها این نبود که الیوم اکملت لکم دینکم را معنا کند، بلکه اکملت لکم علمکم هم مدنظر بود.
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به جمله معروف «مَن فقد حسا فقد فقد علما» تصریح کرد: حرف علامه این است که «مَن فقد تقوا فقد علما» این یک حرف تازه است؛ تقوا سهم تعیین کننده ای در با سواد شدن دارد.
وی خاطرنشان کرد: آن قدر این کتاب طیب و طاهر است که در هر قلبی جای نمی گیرد، دست ناپاک به قرآن نمی رسد، قرآن نیز در قلب ناپاک نزول ندارد و در چنین قلبی جای نمی گیرد.
حضرت آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: ما اگر خواستیم بفهمیم آرایی که وجود دارد الهی است یا نه، باید ببینیم کدام با قرآن و آیات خداوند هماهنگ است، اگر هماهنگ بود الهی است و اگر هماهنگ نبود غیر الهی است.
وی با بیان این که جامعه را باید عالمانه اداره کرد، گفت: اگر کسی می خواهد مطلبی را تصدیق و یا تکذیب کند باید عالمانه باشد، جامعه علمی جامعه متمدنی است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با تاکید بر این که علوم، جامعه و دانشگاه های ما باید اسلامی شود، خاطرنشان کرد: مرحوم علامه طباطبایی این گونه بود که همه چیز را الهی می دید و این گونه شد که تبدیل به چشمه جوشان نور شد.
حضرت آیت الله جوادی آملی تمایز علوم را به تمایز موضوعات دانست و تصریح کرد: چیزی در عالم نیست مگر این که الهی است، لذا ما علم غیر دینی نداریم، علم غیر دینی محال است چون موضوع غیر دینی نداریم. هرچه در عالم وجود دارد یا قول و یا فعل خدا است.
وی یادآورشد: اگر کسی درباره فقه بحث می کند ولو کافر باشد منقول او دینی است، راهی که مرحوم علامه طی می کرد طرح این مساله بود که راه حس و تجربه حسی در اسلام پذیرفته شده است تا راه شهود.
حضرت آیت الله جوادی آملی افزود: بسیاری از اینها را مرحوم علامه استاد بزرگوار ما علما و عملا طی کرده، برکت حوزه علمیه از برکات این بزرگمرد الهی است که امیدواریم خداوند سعی آن عالم بزرگوار را مشکور قرار دهد.
این مفسر برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود به روضه خوانی به مناسبت فرا رسیدن ماه صفر پرداخت.
این مرجع تقلید در پایان برای رفع مشکلات جهان اسلام، مسلمانان و جمهوری اسلامی ایران و همچنین طول عمر و سلامتی رهبر معظم انقلاب دعا کرد.
اخبار مرتبط
سخنرانی منتشر نشده از امام موسی صدر درباره حضرت زهرا(س)
«فاطمه و نماز» عنوان سخنرانی امام موسی صدر است که به مناسبت ایام ماه جمادیبیشتر بخوانید
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار صدها تن از زنان فرهیخته و فعال کشور:
زنان در اتفاقات اخیر در دهان دشمنان زدند/ غرب متجدد نسبت به مسئله زن جنایتبیشتر بخوانید
بانام خدا
عذر میخوام کتابی که به بیان احوالات و داستانهای زندگی آیت الله طباطبائی بپردازه وجود داره؟