تبیین مؤلفه های اقتصاد مقاومتی از سوی آیت الله علم الهدی
در همایش «اقتصاد مقاومتی در مسیر پیشرفت درونزا» مطرح شد:
آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، در مراسم افتتاحیه همایش کشوری اقتصاد مقاومتی در مسیر پیشرفت درون زا، موقعیت امروز سیاست های مهاجم به جریان نظام از خارج و عوامل داخلی آنان را به انزوا کشیدن رهنمودهای خطساز و راهبردی مقام ولایت و رهبری خواند.
وی افزود: اگر بنا باشد جریان عظیم آرمان گرا و مطالباتی جوانان، اقدام قاطع نداشته باشد رهنمودهای رهبری با همه عظمت راهبردی و اهمیت استراتژیک خود، در حد یک توصیه و موعظه باقی می ماند.
وی اقتصاد مقاومتی مطرح شده توسط مقام معظم رهبری را به مثابه مشخص نمودن بستر زمانی حرکت انقلاب، برنامه ریزی و مدیریت اقتصادی در مسیر پیشرفت دانست و تأکید کرد: اگر چنان که باید و شاید به این فرمایشات و راهبردها عمل نشود متوقف می شویم و دچار انحطاط می گردیم.
تیغ دولبه دیپلماسی اقتصادی ایران
نماینده مجلس خبرگان رهبری، دیپلماسی کنونی گروه مذاکره کنندگان ایرانی با ۱+۵ را تیغ دولبه ای خواند که نه می شود آن را محکوم و نه تأیید کرد، چرا که دیپلماسی اقتصادی ایران می تواند در شرایط کنونی موجب پیشرفت سریع تر و سهل تر یا سقوط در چاه گردد.
آیت الله علم الهدی ادامه داد: گرچه مذاکرات ایران و شورای امنیت سازمان ملل متحد، دستاوردهایی همچون رفع ایران هراسی، ارتقاء جایگاه ایران در جهان و تقویت روابط خارجی چند جانبه داشته است اما بدلیل عدم عمل غرب به تعهداتش تاکنون نتیجه اقتصادی و واریز پول به حساب ایران را شاهد نبوده ایم.
وی با استناد به تعریف مقام معظم رهبری از اقتصاد مقاومتی با عنوان مقاوم سازی اقتصاد، افزود: اقتصاد مقاومتی هم مبتنی بر پیشرفت درون زا و هم عامل این پیشرفت است که ۱۰ مؤلفه اصلی و اساسی را در بر می گیرد.
تبیین ده گانه مؤلفه های اقتصاد مقاومتی
آیت الله علم الهدی درادامه به تبیین مؤلفه اصلی و اساسی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبری پرداخت و اظهار داشت: اولین مؤلفه،ایجاد پویایی شاخص در تأمین رضایت عمومی، رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی بدان معنا که اقتصاد مقاومتی، پویا و ملازم با فقر اضطراری که در اسلام محکوم شده است می باشد و رضایت مردم از زندگی را ارتقاء می بخشد.
وی ادامه داد: از انجا که منابع درآمد سرانه در جیب اقلیت است و اکثریت در فقر و اضطرار بسر می برند که این مغایر با منطق اقتصاد اسلامی است بنابراین عدالت اجتماعی و دیگر مؤولفه های اقتصاد مقاومتی از جمله تأمین رضایت عمومی و رشد اقتصادی با معیار اسلامی در بهره برداری از منابع درآمد و منابع طبیعت در سطح گسترده و عام و در اختیار همگان به دست می یابد.
وی تصریح کرد:توانایی مقاومت در برابر بحران های داخلی و عوامل تهدید کننده خارجی بدان معنا که اقتصاد مقاومتی با عدم ایجاد تنش در مردم در برابر بحران داخلی مقاومت می نماید و نیز عوامل تهدیدزای خارجی را را تقلیل می دهد؛ در تقابل با هدفمندی یارانه ها که تورم زا است و تنش اجتماعی ایجاد نموده است.
آیت الله علم الهدی افزود: تکیه بر ظرفیت های داخلی بدین صورت که مشکل کنونی اینست که مدیران اقتصادی در حوزه مصرف و سرمایه گذاری بر داشته ها تکیه نمی کنند و به توانستن ها روی می آورند.
وی ادامه داد: درصورتی که توانستن ها نوسانات دارد و مبتنی بر روابط خارجی است و توسعه اقتصادی جهشی غربی در زمان دولت سازندگی برخلاف نظررهبری درخصوص اقتصاد پلکانی، سر منشأ تمام مشکلات کنونی کشور است و بنابراین اقتصاد مقاومتی تکیه بر ظرفیت داخلی دارد.
امام جمعه مشهد درادامه تبیین مؤولفه های اقتصاد مقاومتی اظهار داشت:رویکرد جهانی به مدیریت اقتصادی بدین معنا است که در کشاورزی، صنعت و توسعه دانش بنیان، از تمام ظرفیت ها و منابع استفاده کنیم تا به تغذیه کشورهای حاشیه خلیج فارس و جنوب آسیا دست یابیم؛ یعنی فعالیت مستمر و شبانه روزی برای رویکرد جهادی در عرصه صنعت و خودداری از رفتن بسوی سرمایه گذار خارجی.
وی افزود: مردم محوری در اقتصاد اقتصادهای انقلاب تاکنون دولت سالار و دولت مدار بوده اند که در نتیجه ضربه مهلکی بر پیکر اقتصاد وارد آورده اند و توان حرکت را گرفته اند درصورتی که اقتصاد باید مردم محور باشد و کارگر، کشاورز و صنعتگر در عرصه اقتصاد و حرکت روبه جلو متکی به خود باشند از سوی دیگر هم کارخانجان مردم محور گردند نه سرمایه محور.
نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادامه تشریح مؤولفه های اقتصادی گفت:امنیت غذا، دارو و خودکفایی نیز بدین معنا است که در اقتصاد مقاومتی نباید دغدغه غذا و دارو داشته باشیم و در تأمین دارو به دست و پا بیافتیم.
وی افزود: کاهش وابستگی به فروش مواد خام نیز به این معنا است که باید فرآورده سازی کنیم و به بازار دنیا تزریق نماییم چرا که فروش نفت خام، سنگ آهک خام و مس خام ضربه بزرگی بر پیکر اقتصاد است و نباید بهره فرآورده سازی را خارجی ها ببرند درصورتی که توان آن را در داخل داریم.
آیت الله علم الهدی در ادامه تبیین مبانی اقتصاد مقامتی اظهار داشت:صرفه جویی و پرهیزاز هزینه ها نیز بدین معنا است که بدنیال توسعه اقتصادی بر حسب درآمد نباشیم و سطح هزینه چه در فرهنگ اقتصاد خانوادگی و چه اجتماعی را ۵۰ درصد درآمد قرار دهیم تا مابقی آن سرمایه گذاری گردد.
وی افزود: فساد ستیزی نیز از دیگر مؤولفه ها است که در کشوری که مفاسد اقتصادی اجرا می شود اقتصاد پویا به وجود نمی آید و رانت خواری، تبعیض های اقتصادی، اصراف، سودجویی نامشروع، پول شویی و مفاسد کلان اقتصادی بنیادی و بنیانی خانمان برانداز است.
نماینده مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: دانش محوری در اقتصاد نیز بدین معنا است که توسعه اقتصادی براساس زیربنای علمی ودانش محوری هم به رشد و توسعه متاوزن اقتصادی کمک می نماید و هم از پیدایش ثروتمندان یک شبه فاقد تخصص جلوگیری می کند.
اخبار مرتبط
سخنرانی منتشر نشده از امام موسی صدر درباره حضرت زهرا(س)
«فاطمه و نماز» عنوان سخنرانی امام موسی صدر است که به مناسبت ایام ماه جمادیبیشتر بخوانید

رهبر انقلاب اسلامی در دیدار صدها تن از زنان فرهیخته و فعال کشور:
زنان در اتفاقات اخیر در دهان دشمنان زدند/ غرب متجدد نسبت به مسئله زن جنایتبیشتر بخوانید