مقتلشناسی روحانیان راه سالمسازی عزاداریها
قاسم رضایی دماوندی، استاد مقتل شناسی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با بیان نقش حوزویان در ترویج مداحی گفت: وقتی در سوابق عزاداری مشاهده میکنیم مداحان برجسته تشیع از زمان اهلبیت(ع) یا در حوزه علمیه تحصیل میکردند یا با یک مرجع تقلید مشخصی ارتباط داشتند.
رضایی با بیان اینکه در سیره علما که مشاهده میکنیم هیچ مجلس، مداحی را بدون روحانیت برقرار نمیکردند و این باعث میشد که مداحان ما بیشتر رعایت میکردند و خطری که در مراسمها با آن روبهرو هستیم که مجالس خالی از روحانیت است.
وی با اشاره به هجمه عظیم شبهات در جامعه خاطرنشان کرد: اگر روحانیت همراه مداحان در مجالس حضور داشته باشند ما شاهد پاسخگویی به شبهات در جامعه هستیم.
رضایی با اشاره به تعداد بالای هیأتهای ثبت شده در کشور گفت: صدویک هزار هیأت ثبت شده در سطح کشور داریم یعنی صدو یک هزار روحانیت اهل فن میخواهیم که در این مجالس حضور پیدا کنند و تعریف روحانیت اهل فن این است که: روحانیانی که در حوزه مداحی و منبر و مقتل شناسی خبره باشند.
استاد مقتل شناسی با بیان اینکه تعدادی از کتبی که در بیان تاریخ اهلبیت(ع) و مقتل در قرن هفتم به تحریر درآمده پر از تحریف است و باید روحانیت و مداحان در این امر بسیار دقت کنند تا تاریخ کربلا به درستی بیان شود.
وی تصریح کرد: در زمان قدیم وقتی که مداحی در مجلسی روضهخوانی میکرد چندین روحانی به همراه مرجع تقلید یا مراجع تقلید در آن مجلس حضور داشتند؛ اما در زمان کنونی در بسیاری از مجالس شورخوانی؛ روحانیت جایگاهش بسیار خالی هست.
رضایی با بیان ویژگی مداحی از منظر اهلبیت با اشاره به فرموده امام رضا(ع) گفت: استفاده از تکنیکهای روضهخوانی که شامل زبان حال و ذوقی خواندن که هر دو شرایطی دارد و مرحوم قزوینی در «تظلم الزهرا» میگوید: زبان حال هشت شرط دارد که باید آن را رعایت کرد.
استاد مقتل شناسی ادامه داد: مداحان باید به گونهای مرثیه یا روضه خود را بیان کنند که اگر خود اهلبیت(ع) در آنجا حضور داشته باشند در آن مجلس هم بتوانند آن را بگویند؛ اما اکنون مداحی و روضهخوانی به گونهای شده است که رضای خدا در آن نیست و اشک گرفتن ملاک کار شده است.
وی با نقش تکنولوژی در مداحی گفت: تکنولوژی فرصت مطالعه را از مردم گرفته است؛ بنابر این مجلسی تأثیرگذار است که فرصت بیشتری برای آن گذاشته شده باشد. ارزش کتاب بسیار است و اینترنت و کامپیوتر نمیتواند جای کتاب را بگیرد و منابع اینترنتی در مدیریت منبر و مداحی ناکافی است.
مداح اهلبیت با اشاره به فراوانی شعر آیینی گفت: ده یا پانزده سال پیش ما از کمبود شعر آیینی رنج میبردیم؛ اما امروزه شعر آیینی به فراوانی یافت میشود ولی مداحان برای یافتن شعر آیینی وقت کافی را نمیگذارند و این یکی از معضلاتی است که در مداحان و مرثیه خوانان پیدا میشود.
رضایی با اشاره به الگوهای مناسب در مطالعه گفت: علامه امینی(ره) ده هزار عنوان کتاب را خوانده؛ صد هزار عنوان مراجعه کرده؛ تا توانسته الغدیر را بنویسید.وی در پایان افزود: اینکه هزار دیوان اشعار در دسترس است و یکی از یکی زیباتر برای اهلبیت(ع) که باید از آنها استفاده کرد و بعضی از مداحان مداحی را فقط در شور میبینند و این کار نادرستی است.
اخبار مرتبط
سخنرانی منتشر نشده از امام موسی صدر درباره حضرت زهرا(س)
«فاطمه و نماز» عنوان سخنرانی امام موسی صدر است که به مناسبت ایام ماه جمادیبیشتر بخوانید

رهبر انقلاب اسلامی در دیدار صدها تن از زنان فرهیخته و فعال کشور:
زنان در اتفاقات اخیر در دهان دشمنان زدند/ غرب متجدد نسبت به مسئله زن جنایتبیشتر بخوانید